Husz ora munka, nyolc ora tanulas

 2012.09.04. 08:45

Meg egy rovid bejegyzessel mindenkepp tartozom, a mult heti tortenesekkel kiegeszitendo az altalanos beszamolokat.

A tanulmanyok tekinteteben most teljesitettuk a harmadik hetet, ami az elso terminus elso harmada, ha ugy tetszik, az elso szemeszter elso hatoda. Ez azert erdekes, mert itt kilenc hetes terminusokban merik a tanulmanyi idot, es esti kepzes leven osszesen ket oram van egy heten. Ezek az orak ugyan este fel hattol fel tizig tartanak, amibol konnyen lehet kovetkeztetni, hogy ez a modszer egyfajta tombositesi kiserlet eredmenye.

Nagyjabol igy nez ki a gorbe: 5:28 – lelkesen erkezes, szeles mosoly a tanar urra, kedvenc kolumbiai csoporttarssal az elet folyamanak es a hazi feladat nehezsegenek alapos megvitatasa; 5:32 – mocorgas, majdnam kezdes, hiszen az ido draga, de hatha meg beesik valaki, ne vegyuk el a kesoktol a lehetoseget, hogy okosabbak legyenek; 5:34 – na mostmar aztan tenyleg draga az az ido, csapjunk bele; 5:40 – altalanos erdeklodes ovezte bevezetese az adott heti, ellenallhatatlanul izgalmas temanak; 5:51 – tema egyhangusaganak felismereset kovetoen csillogo szemek csillogasa lankadni latszik; legkesobb 6:03 – az elso alkalom, amikor kozossegileg elkezdunk kinunkban netezni a telefonjainkon. Ezt kovetoen a rovidke, 10 perces szunetek (2 db) tarkitjak csak az est menetet, melyeket ki-ki izlesenek megfeleloen a veszkijarton tavozva dohanyzassal, vagy bent, a csokiautomatahoz valo fohaszkodassal tolti, ami menetrend szerint, az I*tennek se akarja kidobni a kifizetett, a sorbol felig kitolt egi mannat.

Mindezek ellenere, azt kell mondjam, nem hulyeseg ez az amerikai oktatasi rendszer. Lehet, hogy egyik-masik tanar nem eppen egy stand-up komikus, hogy negy teljes oran keresztul tudna szorakoztatni a nagyerdemut, de tobbnyire nagytudasu, kovetkezetes szakemberek, akik igy vagy ugy, de kimeletlenul behajtjak az egyebkent viszonylag keves energiabefektetessel is elsajatithato tudast. A kilenc hetes terminus minden harmadik heteben vizsga van. Minden orara erdemes elore keszulni az anyaggal, hogy az oran le is essen a tantusz (ket Facebook komment kozott), hogy mirol is van itt nagyban szo. A tanarok hetente vetnek be hazi feladatot, osztalyzatba szamito kvizeket es egyeb szofisztikalt kinzasi formakat, mindenki kozos, jol felfogott erdekeben. Emberek itt kozel ezer dollarokat fizetnek egy-egy ilyen terminusert, ez az oktatas exkluziv szolgaltatas, mindenki ehhez tartja magat.

Ezen felbuzdulva a szoke bolcseszlany megirta elete elso szamvitel vizsgajat 98%-ra. Na nem dicsekedni akarok, vegyuk inkabb azt a veget a dolognak, hogy nem volt nehez a teszt, es a tanar amugy is a szankba ragta, hogy pontosan milyen feladatok lesznek. Ugy altalaban ez a jellemzo: mindent az ember szajaba ragnak. Sajat erdekuk is, hogy a diakok jol teljesitsenek, egyreszt, mert a sikerelmenytol gyozelemittasan meg a vegen tenyleg motivaltak lesznek arra, hogy tanuljanak valami hasznosat, masreszt, mert aztan lehet mutogatni a tanszeken, hogy nekem milyen vagany csoportom van es hogy milyen tutin megtanitottam nekik az egyszeregyet. Egyebkent, furcsa modon, tenyleg arra kivancsiak, amit tudunk, es nem arra, amit nem…

Ha mindez nem lenne eleg, szerdan dolgozni is elkezdtem. A poziciom “Graduate Assistant” nevre hallgat, egyelore fogalmam sincs, a gyakorlatban mit is jelent ez, de a Dekani Hivatalban fogom muvelni. Az asszisztenst mar erteni velem, elso munkanapjaimon kuldemenyeket kezbesitettem az emeleten, hogy megismerjem a kollegekat (akik egyebkent maguk a professzorok, tanszekvezetok, kutatok es egyeb allatfajtak), szoveget javitottam, repulojegyarakat hasonlitgattam vendegeloadoknak. Nem, kavet meg nem foztem, az majd holnap jon. Van a dekannak ugyanis egy rendes keddi, informalis fogadooraja, amit kavezgatas kereteben szokott megejteni, mely rendezveny levezenylese unnepelyesen ram szallt ezennel, hurra. Megtalalt tovabba az uj programokert felelos testuleti tag, lelkesen ujsagolva, hogy majd o jol kolcson fog kerni a dekantol, hogy segitsek neki a kialakitando tantervek strategiai tervezeseben. Allok elebe, kerem alassan.

Es az elet sava-borsa pedig meg csak most kovetkezik: pentek delutan, a nagy, hosszu hetvege elotti punnyadas kellos kozepen, egyszercsak megszolalt az osszes asztali telefon. Egyenhang (rogton Orwell es a telekep jutott ezembe), hogyaszondja, ez itt a biztonsagi szolgalat, es kerik, hogy tornadoveszely miatt faradjunk le, lehetoleg azonnali hatallyal, az epulet legalso szintjere es helyezkedjunk tavol az ablakoktol. Tisztes magyar gyerok, ugye, azt se tudja, mi az a tornado, de en faradtam, lelkesen, lefele. Kiderult persze, hogy Isaac baratunk nem fujt ki Louisiana es Mississippi allamok folott, felmaszott egesz Missouri-ig, ahol viszont a nagyobb volumenu zuhi szerencsere St. Louis eszaki reszet erintette csak. A riasztas vagy fel oraig tartott, aztan mindenki mehetett dolgara. A hosszu hetvege harom napjabol viszont ketton ramaty ido volt: szakado eso es helyenkent oriasi szel. Hat, igy nem lattam tornadot, es ez igy is van rendjen.

Címkék: Isaac Webster University Dekani Hivatal

A bejegyzés trackback címe:

https://smartcookie.blog.hu/api/trackback/id/tr694753987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása