Az vagy, amit meg(v)eszel

 2012.09.04. 06:41

Ugy erzem, ideje nehany szot (bejegyzest) ejteni az amerikai taplalkozasi szokasokrol, tapasztalatokrol, silany kulinaris eletkorulmenyeimrol; egyuttal biztositando a melyen tisztelt olvasokozonseget, hogy nem, nem fogok egyik naprol a masikra, csakugy, elfogyni. Es nem kizarolag a tekintelyes felhalmozott tartalekok miatt.

Elozoleg meseltem a szupermarketes kalandomat a feliratos polommal. Nos, ez a bizonyos uzlet azota sem faradt kozelebb, tehat meg mindig 15-20 perc jarasra talalhato. Non-stop nyitva van, ami errefele tulajdonkeppen nem kiveteles jelenseg. Oriasi, de ami meg a megalomania effele megnyilvanulasanal is kellemesebb, hogy elkepeszto mennyisegu arut vonultat fel, dobbenetes valasztekban, es foleg: frissen. Fentieknek megfeleloen draga is, ha a havi (mar havi, hisz’ lassan mar negy hete jatszottam el a vadlibat!) kiadasaimat nezem, ugy erzem magam, mintha a heti rendes nagybevasarlasokat rendszeresen pl. a Gogol utca es a Visegradi sarkan levo Mannaban ejtettem volna meg.

A vasarolt aruk minosege tehat elmeletileg kifogastalan, hiszen draga penzert, igenyes helyrol kerultek beszerzesre. Na de milyen is itt a kifogastalan elelmiszer? “Telen, nyaron es ekkora” – ahogy a csaladi legenda tartja. Es tenyleg, minden evszakban gyakorlatilag mindenfele friss aru megtalalhato a polcokon, es a joggal gyanithato genmodositastol, duzzado buszkeseggel hirdetik, hogy ok bizony igazi amerikai termekek. ¡Viva los Estados Unidos! – mondana a muvelt francia lakotarsam, akivel a tegnapi estet argentin kollegainal toltottuk fergeteges vendegsegben.

Most jon a lelombozas: a csudaszep aruk tomegenek nagyobb resze tokeletesen izetlen. Kivetelt kepez ezalol a kenyer, ami viszont konkretan edes. Mindegy, milyen tipust valaszt az ember (szemely szerint en a szuperegeszsegesnek hirdetett, szivbarat es laktatos, sokmagos, rozsos valtozatot szoktam fogyasztani), a kenyer, az itt definicio szerint edeskes. A gyumolcsok es zoldsegek, bar mosolygosan kerek es szines valtozatokban kaphatok, borzaszto jellegtelenek. Fajdalom, 5 USD / kb. 10 deka arfolyam alatt minden sajt ugyanolyan izu, fuggetlenul attol, mi van rairva; a felvagottak pultjat pedig inkabb messzire elkerulom, hacsak nem ugrik az utamba valami digoktol importalt finomsag, mondjuk 8 dolcsiert csomagonkent. Rablobanda.

Kovetkezzek itt hat a legfajdalmasabb pont: a tej. Nem talalok szavakat arra, mit is neveznek errefele tejnek az emberek. A feher viz, azt hiszem, az ivoviz szentseget gyalazna. Eleg tan, ha annyit mondok, ha beteszem az amugy kicsit tulmukodo hutonkbe a gallonos (~3,5 liter) flakont, masnap reggel nem tudok tolteni belole, mert ugy, ahogy van, megfagyott. Mostansag kiserletezem egy magasabb zsirtartalmu mintaval, ami miatt az atlag jenki ugy nez a kosaramba, mint bika a voros posztora, es egyebkent is csak elvetve kapni 2% folotti zsirtartalmmal rendelkezo verziot. A tojasok akkorak, mint az oklom es hofeher szinben pompaznak... biztos hormondus hypot itatnak szegeny tyukokkal.

Viszont ha az elso kellemetlensegeken tulteszi magat az ember, egesz udvos meglepetesek is erhetik, alkalom adtan. Azt hogy milyen szinten tultaplaltam magam mindennel, ami mogyorovajat tartalmaz (csoki, nasi jelleggel), inkabb nem reszletezem. Legyen eleg annyi, hogy a total-brutal mogyorovajas sajttorta ketszeri nekifutasra valo elfogyasztasa ota valahogy nem kivanom a dolgot. Egesz finom felkesz kajakat lehet kapni tovabba, mely jelzo esetunkben a valamilyen szinten elore izesitett alapanyagra utal. Gondolok itt elore fuszerezett rizsre, vagy a sima tesztas dobozban megbuvo, csupan mikroban osszerottyantando ontetes kombora. Nem szeretnem tudni, milyen tartosito es izfokozo szereket tartalmaznak ezek a cuccok, de mindig azzal vigasztalom magam, hogy a direkt konzerv / dobozolt kajanal csak jobb lehet, foleg, ha meg egy kis hazi sult zoldseget is toszok hozza.

Elkepeszto finomak a vajkremek vagy kremsajtok. Kemeny melo megkulonboztetni ezt a kettot egymastol, nem is mindig sikerul. Lenyeg, hogy a Philadelphia mindenfele arnyalatban, izben es stilusban megtalalhato, illetve a sos sutik kedvelt tolteleke az ezekbol keszult trutyi, mely jelenseg valamelyest karpotol a megfizetheto kategoriaju sajtok mondhatni silany minosegeert. A kavet inkabb hagyjuk… Anuka, kerem kuldeni fenypostan a kotyogost, vagy 2 evig nem iszom kavet. Na nem mintha nagy fogyaszto lennek.

Perverzek, a cukormentes (light / diet) kola finomabb, mint a sima cukros. A gyumolcslevek igazan izesek, ugy csinalnak, mint akik lattak gyumolcsot, de persze itt sem mertem belefeledkezni az osszetevok alapos vizsgalataba. Jaj, es a lenyeg. Ha valamiert erdemes itt lenni, az a helyi sor es a kaliforniai bor. Nyugalom, a fuggoseg messze meg, de ugye, aki a jo italokat szereti, rossz ember nem lehet... Szoval a helyi sor, Schlafly, igen izletes. A kornyek (ertsd, teljes kozep-nyugati regio) egyik legnagyobb gyararol leven szo, nem sajnaljak a jot a vasarloktol: minden evben vagy 50 fele sort dobnak piacra, ezek kozul egyik-masik szezonalis ajanlat meg az europai neduket ismerok koreben is igazi kulonlegessegnek szamit. Szakerto nemet lakotarsammal el is hataroztuk, hogy valamelyik unalmasnak igerkezo hetvegen felkeressuk a fozdet, es fejest ugrunk az egyik tartalyba. A kaliforniai borokat talan kevesse kell bemutatni, hiresek azok messzefoldon, nem hiaba, meg en is megkedvelem lassan a vorosbort.

Címkék: Schnuks Schlafly Philadelphia

A bejegyzés trackback címe:

https://smartcookie.blog.hu/api/trackback/id/tr884753880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noreszkaja 2012.09.04. 14:18:24

te figyi olyan milkás philadelphia is van, vagy ez csak az osztrákok perverziója???

smartcookie 2012.09.05. 21:27:36

haaallod, ezek azt se tudjak, mi az a Milka :(

sofisafran 2012.09.10. 14:20:45

Ha már kaliforniai bor, akkor róla érdemes tudni: hu.wikipedia.org/wiki/Haraszthy_%C3%81goston ... A múlt héten volt a Nők lapjában pár sor róla és a borról, és Ámerikáról. Nagyon tetszik a blogod!

smartcookie 2012.09.11. 08:34:01

Hu, megint okosabb lettem, koszonom a javaslatot!! :)
süti beállítások módosítása