Lakotarsat talaltunk

 2012.09.04. 08:03

Van ennekem harom, azaz harom darab lakotarsam. Aldas az egbol valamennyi, de legalabbis lehetne sokkal rosszabb a helyzet. Kulon esettanulmany mind, bar azt hiszem, a reszletes szociologiai elemzeshez kell azert majd nemi hatter jellegu kutatomunkat vegeznem a kulturaik tekinteteben. Osszessegeben remek tarsasag mindharom lany, igazan. Ertelmesek, kedvesek, mosolygosak, csinosak. Ha szimpla csoporttarsak vagy erintoleges ismerosok lennenek, konnyen a legjobb baratnok is lehetnenk. Lakotarskent viszont akadnak egyeb prioritasok is.

Ertekelem a szeles mosolyat es az elbuvolo akcentusat, de amig piszkosan kepes feltenni a tanyert a tisztak koze, addig nem baratkozom. Ertem en, sot, legbelul ertekelem is, hogy a mosogatogepbe behelyezte, beinditotta, megvarta, mig lejar a program, kis kacsojaval, faradsagot nem kimelve meg ki is pakolta a masinat – gondolom, ugy velte, ezzel kuldetes teljesitve, evoeszkozok elmosva, ergo tisztak, mehetnek a tobbi koze. Szerintem meg akkor tiszta egy edeny, ha nem piszkos.

Ugyanigy a furdoszoba. Mondom mult hetvegen, kicsit kitakaritottam a furdot. Hu, de jofej vagyok, koszi, meg minden, dehat nem is volt olyan koszos… Milyen koszos nem volt? Lehet, hogy neki csak akkor tunne fel a kosz, ha mar terdig gazolna a sajat meteres hajaban es kicsordulna a kiskukabol a szemet, vagy ha magatol megallna a keztorlo a mosdo szelen (esetleg tancolna es enekelne is, izles szerint). Elnezest a kevesse gusztusos szemleltetesert.

Na persze en se vagyok a megtestesult elere allitott rendessegesseg, megtartottam abbeli jo szokasomat, miszerint az asztal (ezesetben a komod teteje) arra valo, hogy pakoljanak ra. Barmit, barmilyen sorrendben, mennyisegben es elrendezesben. Csak a kisember tart rendet, az igazi zseni atlatja a kaoszt, ugye. De a (legalabb) hozzavetoleges tisztasaghoz ragaszkodom, meg a kozos helyisegekben is, amik veletlenul epp a legkenyesebb pontjai egy lakasnak. Johir, hogy a ket kedvenc bogremet (a Noritol kapott karacsonyi Starbucksosat es a Zsofitol kapott Nicis lovasat), plusz a kiegesziteskent beszerzett “egyeb” kategorizalasu csudanarancssarga darabot mar kimentettem a kozos hasznalat alol. Persze csak miutan szervaltam egy kulon bejaratu szivacsot a tisztitasukra.

Pedig, eskuszom, nem vagyok tisztasagmanias!! Port torolni peldaul kifejezetten utalok, a redonyoket erkezes ota nem toroltem le. A porszivozas sem a kedvencem, bar a szonyegpadlo amugy sem tul higienikus, ki tudja, miota / mi mindennel strapalt feluletet muszaj alaposan takaritani, ha az ember nem akar belefulladni. De… Nepneveles lesz itt, kerem szepen.

Ha a fenti, csaknem elhanyagolhato zavaro tenyezoket figyelmen kivul hagyjuk, szerencses vagyok a lakotarsaimmal. Aldas az egbol valamennyi. Egeszen hasonlo kulturalis, csaladi, intellektualis hatterrel rendelkezunk. Mi tobb, az izlesunk is egybevag, ket percbe sem telik eldonteni, melyik filmet nezzuk meg egy este, vagy milyen pizzat rendeljunk. Segitjuk egymas, ahogy tudjuk: a francia-algir lany peldaul vallasi okokbol nem fogyasztja a sorunket-borunkat, a nemet csaj nem artalmas a mosogatoszerre, en meg nem szivom el eloluk a levegot a nappaliban.

Erdekes hozzaallasbeli kulonbsegeket lehet tovabba felfedezni a joleti es a “kevesse joleti” allamokbol erkezett egyedek kozott. Szerencsere, ettol fuggetlenul, mindenkinek nagyon rendben van az ertekitelete, minden teren. Tiziana, az argentin lany a legkedvesebb szamomra eddig, vele idorol idore hosszasan tervezgetjuk, hogy mi minden lehet meg belolunk, ha felnovunk egyszer (a maga eselytelensegevel egyutt); illetve tokeletes egyetertesben tudjuk megvitatni a politikai korrupcio, a hiteltelenseg es a dilettantizmus minden nyuget, s nyilait. Sarah, a nemet lany mindezekrol csak a tortenelemkonyvekbol hallott, amiket, egyebkent a mufaj tanara leven, igen alaposan ismer – elmeletben. Vele inkabb csaladi, magan jellegu temakban lehet vilagot valtani, na de azt igen velosen es elkepeszto pozitiv hangulatban. Leila havernonk pedig ilyesfajta vilagmegvaltasok idejen altalaban mar az igazak almat alussza. Gyanitom, baromi faraszto lehet a masik kettot egesz nap dirigalni. Mar latom, most mindjart az jon, hogy nem eleg, hogy tisztasagmanias vagyok, de meg antiszocialis is…

Van meg egy tunderbogyo, tiszteletbeli lakotarsunk is, Kana. Kana japan es negy eve el St. Louisban, ebbol ket tanevet toltott az anyanyelve tanitasaval. Azert tiszteletbeli lakotars, mert ha o nem koltozott volna sajat alberletbe a nyaron, akkor most helyettem o lakna a D jelzesu szobaban. A Webster idegennyelvi tanszeken negy nyelv oktatasara helyeznek nagy hangsulyt: spanyol, francia, nemet es japan. O tehat a negyedik tanarseged az irodaban, kozvetlen kollegaja a csajoknak. Az arca leginkabb egy josagos, folyton vigyorgo almara hasonlit – es a legdurvabb, hogy a kisugarzasa is olyan. Vegtelenul kedves teremtes, orom es boldogsag, ha megjelenik a szinen.

Igazan fantasztikus emberekkel vagyok hat kozvetlenul korulveve! Telhetetlen egy perszona vagyok, de ha azt a kis etelmaradekot legalabb lepiszkalnak a tanyer szelerol, mielott elteszik a szekrenybe, a tisztak koze…

Címkék: Webster Village Apartments

A bejegyzés trackback címe:

https://smartcookie.blog.hu/api/trackback/id/tr804753974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása